Robert Lewandowski vydal prohlášení k invazi na Ukrajinu a hře s Ruskem

Hráč Bayernu Mnichov prolomil mlčení o ruském útoku na Ukrajinu. Mnoho fanoušků očekávalo od fotbalisty hlasitý projev na toto téma, jde totiž o kapitána polského týmu, který se měl střetnout s Ruskem v březnu v Moskvě v prvním utkání play off o mistrovství světa.

Robert Lewandowski vydal krátké prohlášení, ve kterém potvrdil, že v blízké budoucnosti promluví se svými polskými reprezentačními kolegy a má v úmyslu představit jejich postoj předsedovi polského fotbalového svazu Cezary Kuleszovi.

– Všechno, co je ve sportu krásné, je v rozporu s tím, co přináší válka. Pro všechny, kteří si váží svobody a míru, je to okamžik solidarity s oběťmi vojenské agrese proti Ukrajině. Jako kapitán národního týmu budu mluvit se svými spoluhráči o utkání s Ruskem, abychom k tomu vypracovali společný postoj a co nejdříve jej předložili prezidentovi Polského fotbalového svazu – napsal Robert Lewandowski.

Oznámení ukazuje, že hráči se musí dohodnout na utkání play-off mistrovství světa s Ruskem a představit je prezidentovi Polského fotbalového svazu. Nelze vyloučit, že potenciální přesun schůzky mimo Rusko nebude posledním rozhodnutím přijatým v tomto souboru.

Polský fotbalový svaz i švédský a český FA vydaly prohlášení k utkání s Ruskem, ve kterém sdělily UEFA, že si nedokážou představit, že by se zápas odehrál jako normální v Moskvě. Evropská organizace informovala, že zápasy ruského a ukrajinského týmu v evropských pohárech se budou konat v neutrálních zónách.

Biagino Moretti

"Food guru. Typický alkoholový evangelista. Hudební expert. Wannabe internetový advokát."